hrenfrdehumkpt

Općina Kalinovac

Kalinovac kao naselje ima dugu povijest, ali kao samostalna općina tek nekoliko godina. Kao lokalna samouprava djeluje od 1997. godine. Prema posljednjem popisu stanovništva Kalinovac broji 555 kućanstva, odnosno 1725 stanovnika.

Na području Općine djeluje 40-ak obrtnika. Pri tom valja spomenuti najznačajnije tvrtke koje svojom djelatnošću prelaze lokalne, pa i državne okvire. Riječ je o tvrtki ''Rasco'' d.o.o. tvornici za proizvodnju specijalne komunalne opreme, koja je upravo ovih dana dogovorila velike izvozne poslove u Rumunjskoj i drugim zemljama naše regije. Tvrtka ''Rasco'' d.o.o. proglašena je za najboljeg gospodarskog subjekta u Republici Hrvatskoj za 2004. godinu, u rangu srednjeg poduzetnika. Tu je i građevinska tvrtka ''Inženjer Branko Međurečan'' d.o.o. koja je do sada izgradila preko 500 objekata po čitavoj Hrvatskoj, a koja, kao i ''Rasco'' d.o.o. zapošljava sve više domaćih, stručnih, mladih ljudi. Zatim tvrtka ''SCAN'' d.o.o. čija je osnovna djelatnost projektiranje, isporuka opreme, izrada i puštanje u rad sustava automatskog upravljanja i instrumentacije u industrijskim procesima i zgradarstvu, te pružanje visokokvalitetne usluge servisiranja sustava upravljanja i održavanja.

Plinificirana su sva naselja, općina snosi troškove javne rasvjete, a poljski putovi su među najuređenijima na županiji. Samo središte Kalinovca, nakon izgrađenog novog poslovnog centra, župnog dvora i niza privatnih obiteljskih kuća, poprimilo je izgled uređenog, urbanog središta, poželjnog za život.

Proračunskim novcem Općina pomaže i rad brojnih udruga, dva nogometna kluba, jedan ženski rukometni, kulturno umjetničko društvo, dobrovoljno vatrogasno društvo, dva dobrovoljna vatrogasna društva, lovačku udrugu ''Zeko'', zatim umirovljenke, političke stranke i vjerske zajednice.

Rodilje na području Općine dobivaju jednokratnu pomoć od 2.000,00 kuna, usluge predškolske ustanove Dječjeg vrtića ''Bubamara'', koja ove godine slavi 10 godina postojanja i rada, za 60-ero djece s područja naše općine su besplatne, jer troškove u potpunosti snosi Općina Kalinovac.

Za učenike Osnovne škole Općina u potpunosti snosi troškove prehrane u školskoj kuhinji, troškove nabave školskih udžbenika, te van nastavnih aktivnosti, osigurava prijevoz za srednjoškolce, smještaj u đačkim domovima za učenike slabijeg imovnog stanja, a studentima pomaže bespovratnom pomoći. Djeca su u staroj školi pa se poduzimaju napori da se završi nova školska zgrada sa sportskom dvoranom i terenima, za koju je Općina Kalinovac otkupila zemljište, izgradila temelje i s blizu 2 milijuna kuna financirala svu projektnu dokumentaciju.

© 2018 Općina Kalinovac. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg